انواع کم شنوایی و درمان آن ها
چرا کم شنوا می شویم؟ چه قسمت هایی از گوش، عامل بروز کم شنوایی اند؟ آیا همه ی کم شنوایی ها به یک نوعند؟ چطور می توان کم شنوایی را درمان کرد؟ برای دانستن این نکات متن زیر را بخوانید…
کم شنوایی چیست؟
کم شنوایی به حالتی گفته می شود که فرد، صداها را از حدّ معمول کمتر بشنود. اگر آستانه ی شنوایی از آستانه ی زیر ۲۵ دسی بل گذر کند، یعنی فرد صداها را از حدّ معمول کمتر می شنود و مبتلا به کم شنوایی شده است.
حال باید علل کم شنوایی را شناسایی و انواع آن را دسته بندی کرد و روش های درمانی کم شنوایی را شناخت…
علل کم شنوایی
۱- آسیب گوش خارجی
آسیب های گوش خارجی معمولاً قابل درمان و سطحی اند. به طور مثال می توان به کم شنوایی های ناشی از عفونت و التهاب کانال گوش و تجمع جرم گوش اشاره کرد.
۲- آسیب گوش میانی
آسیب های گوش میانی در میان بیماران بسیار رایج است مانند: پارگی پرده ی گوش و عفونت کردن آن. هم چنین می توان به اسکلروز یعنی سخت شدن استخوانچه ها نیز اشاره کرد که همه ی این عوامل در کاهش شنوایی موثرند.
۳- آسیب گوش داخلی
آسیب گوش داخلی نیز بسیار رایج است و معمولاً در اثر مصرف برخی داروها، ضربه به سر، افزایش سن، در معرض صداهای بلند بودن و… اتفاق می افتد. در کم شنوایی ناشی از آسیب گوش داخلی، سلول های مویی حلزون آسیب می بینند.
انواع کم شنوایی:
انواع کم شنوایی به محلّ آسیب دیدگی گوش بستگی دارد. در این قسمت خواهید دید که هر کدام از آسیب های ذکر شده در قسمت «منشا کم شنوایی»، نوعی خاص از کم شنوایی را ایجاد می کنند:
– کم شنوایی «حسی- عصبی»
کم شنوایی زمانی که بر اثر آسیب گوش داخلی باشد، با نام «کم شنوایی حسی- عصبی» شناخته می شود. به طور مثال «پیرگوشی» نوعی از کم شنوایی حسی- عصبی است.
– کم شنوایی «انتقالی»
کم شنوایی انتقالی شامل کم شنوایی های ناشی از آسیب گوش خارجی و میانی است که معمولاً قابل برگشتند.
– کم شنوایی «مختلط»
اگر مجموعه ای از آسیب های گوش داخلی، خارجی و میانی همراه با یکدیگر ظهور و بروز پیدا کرده باشند، کم شنوایی حاصل شده را کم شنوایی «مختلط» می خوانیم.
-کم شنوایی «مرکزی»
اگر مجموعه گوش خارجی میانی و داخلی وعصب شنوایی مشکلی نداشته باشند ممکن است کم شنوایی بدلیل اختلال در مراکز پردازش شنوایی در مغز باشد که در این صورت کم شنوایی «مرکزی » گفته می شود
-کم شنوایی «غیر عضوی »
گر مجموعه گوش خارجی میانی و داخلی وعصب شنوایی وحتی مراکز پردازش شنوایی مشکلی نداشته باشند ممکن است فرد ادعای کم شنوایی داشته باشد باشد که در این صورت کم شنوایی او یا تمارضی و یا ناشی از مشکگلات عاطفی روانی است که این نوع کم شنوایی را کم شنوایی «غیر عضوی » می گویند
درمان انواع کم شنوایی
شاید این سوال برای شما نیز مطرح شده باشد که آیا کم شنوایی درمان دارد؟ درمان آن قطعی است یا موقتی؟
درمان قطعی کم شنوایی ناممکن نیست و در برخی موارد شنوایی فرد قابل بازگشت است. امّا برای درمان کم شنوایی راه های متفاوتی وجود دارد که رایج ترین آن ها عبارتند از:
۱- عمل جراحی
برای درمان کم شنوایی ناشی از آسیب گوش میانی و خارجی معمولاً از عمل جراحی استفاده می شود. به طور مثال می توان به جراحی پرده ی گوش اشاره کرد.
۲- سمعک
سمعک به عنوان وسیله ای الکتریکی و کمک شنوایی، برای بهبود وضع شنوایی، درمانی کم دردسر و بدون عوارض برای افراد مبتلا به کم شنوایی انتقالی و حسی- عصبی است.
امروزه سمعک هایی با قابلیت های متفاوت براساس انواع کم شنوایی ها طراحی شده اند که مانع کاهش بیشتر کم شنوایی و بهبود شنوایی افراد می گردند.
۳- کاشت حلزون
اگر فرد دچار کم شنوایی عمیق شده باشد و به تشخیص پزشک و اودیولوژیست، سمعک برای او مفید نباشد، عمل جراحی کاشت حلزون انجام خواهد شد.
دیدگاهها